Open menu
NL EN

FireKing bosbrand bestrijdings voertuig - Carol Westerhoff

30 mei 2016

Custom schaalmodel bouwer Carol Westerhoff is gestart met zijn volgende project het bouwen in schaal 1:50 van de:

  • FireKing bosbrand bestrijdings voertuig

De FireKing is een in Australië gebouwd bosbrand bestrijdings voertuig, ontworpen door het Ierse bedrijf Timoney Technology Ltd. en geproduceerd door THALES.

De FireKing is afgeleid van de Bushmaster pantserinfanterievoertuig en in gebruik bij diverse brandweer korpsen in Australië. De FireKing biedt de bemanning in het voertuig een volledige bescherming tegen de hitte van een felle bosbrand middels een uniek combinatie van hitte werende materialen en een eigen sprinkler installatie. Dus mocht de bemanning tijdens een bosbrand ingesloten raken door het vuur dan kunnen ze er dankzij hun FireKing altijd levend uit ontsnappen. De krachtbron van de FireKing is de Caterpillar 3126E Turbo Diesel motor goed voor 223kW. Indrukwekkend!

In deze "Making-of FireKing bosbrand bestrijdings voertuig" oftewel "kijkje achter de schermen" kunt u zien hoe dit custom model op basis van de kit van Cypmodels tot stand is gekomen. Carol Westerhoff leidt u middels zijn bouwimpressie foto's met kleine toelichtingen van mij zodat u geleidelijk aan een uniek schaalmodel van de FireKing zal zien ontstaan.

Veel kijk en leesplezier!

Carol en Wouter

De kit

Het schaalmodel van de FireKing bosbrand bestrijdings voertuig in schaal 1:50 is in 2014 uitgebracht door custom schaalmodel bouwer Ciprian Ursulescu. Het model kan via de website van CypModels besteld en wordt dan exclusief door hem voor u gebouwd.

Ondanks dat dit een rechtdoor zee kit lijkt te zijn ben ik blij dat Carol bereidt is het schaalmodel voor mij te gaan bouwen. Er zit geen bouwinstructie of tekening bij deze kit en het model moet dus geheel samengesteld worden op basis van zijn ervaring als bouwer van kits en de foto's van de 1:1 FireKing die we van onze Australische vrienden hebben gekregen. Dus al met al zeker geen kit voor een beginnende bouwer.

De onderdelen

Nadat de kit is uitgepakt volgt de eerste controle op alle onderdelen van de FireKing bosbrand bestrijdings voertuig en wordt elk afzonderlijk onderdeel indien nodig bij bijgewerkt. Dit omvat voornamelijk het zeer voorzichtig weg vijlen van overtollig giet materiaal en het beter passend maken van de onderdelen zodat ze later zonder problemen samengevoegd kunnen worden.

In deze 1e ronde worden tevens alle onderdelen voor de eerste keer grondig schoongemaakt en ontvet.

Wordt vervolgd...

Meer Making-of