Open menu
NL EN

Caterpillar 325C Coal Shovel

Caterpillar 325C Coal Shovel
Mini specs
Fabrikant:
Custom
Nummer:
GB-23
Schaal:
1:50
Jaar:
2016
Status:
One of a kind

Het model van de Caterpillar 325C Coal Shovel in 1:50 is custom gebouwd.

Bij dit custom project maakte Gertjan Veld gebruik van de Caterpillar 325C Graafmachine die in 2002 als #515 uitgebracht was door NZG. Voor de ombouw diende de Coal Shovel kit GB-23 die al in 2012 is uitgebracht door Gaz Evans de man achter GEM Models. Hij bracht in een zeer gelimiteerd aantal van slechts 10 stuks het custom gebouwde schaalmodel van de Caterpillar 320D Coal Shovel als #GF-01 op basis van de Norscot Caterpillar 320D Graafmachine.

In de zomer 2015 vond ik tijdens een bezoek op de NAMAC beurs de zeldzame kit in de stand bij GiftDigger en je begrijpt dat ik die natuurlijk niet kon laten liggen.

Enig onderzoek bracht aan het licht dat deze machine variant in 1:1 in Engeland alleen is terug te vinden op de Caterpillar 325C, 325D of 329D Hydraulische graafmachines en daarom heeft Gertjan er voor gekozen om de Caterpillar 325C Coal Shovel versie te bouwen.

De giek en graafbak zijn volledig in eigen beheer ontwikkeld. De giek is natuurgetrouw en voorzien van alle hydraulische leidingen en maakt de authentieke bewegingen met de graafbak. De kit wordt geleverd met de benodigde verbindingspennen, hydraulische leidingen, Caterpillar stickers en de beide giek delen in resin materiaal. De Coal Shovel graaf bak zelf is gecast in wit metaal. Let op: de hydraulische cilinders van het donor model heb je ook nodig zijn om de verbouwing te kunnen voltooien.

Gertjan leefde zich vervolgens helemaal uit op dit project en voegde natuurlijk stiekem weer de nodige extra details toe: brandblusser, opstapje voor de machinist, nieuwe uitlaat, trekoog en als klap op de vuurpijl werd het model geplaatst op een mini diorama compleet met echt kolenstof. WOW! Het wordt tijd dat u de meer dan dertig foto's gaat bekijken!

Als u dit model gemist heeft, en die kans schat ik vrij groot, dan heeft u nu een nieuwe kans: Gaz Evans vertelde mij, dat hij naar aanleiding van alle positieve reacties op het door Gertjan gebouwde model hij op dit moment plannen heeft om een nieuwe beperkte oplage kits te gaan uitbrengen. Dit is in mijn ogen een groot compliment aan de skills van Gertjan!

De producten, giek bouwkits en uitrustingsstukken, van GEM Models ten behoeve van hydraulische graafmachines in schaal 1:50 zijn al enige tijd op de markt en staan bekend om hun natuurgetrouwe weergave, functionaliteit en uitstekende prijs kwaliteit verhouding.

Mocht u in het bezit zijn van foto's of aanvullende achtergrond informatie, zoals brochures of specsheets, over de 1:1 Caterpillar 325C Coal Shovel dan zie ik uw reactie graag tegemoet op info@minimovers.nl

Caterpillar 325C Coal Shovel

De Caterpillar 325C Graafmachines op rupsen werd geïntroduceerd in 2001 als opvolger van de 325B en werd in Japan, Amerika, België en China gefabriceerd. De 325C was uitgerust met een Caterpillar 3126B ATAAC diesel motor goed voor 140 kW en een 2.3 m3 bakinhoud. De 325C was met een aangepaste onderwagen en bovenbouw ook beschikbaar in een Overslagmachine (Material Handler) uitvoering.

De 325C hooglepel uitvoering met Coal shovel bak is speciale variant met name voor de Engelse markt.

De 325C (L, LN) machines kregen als prefix BKH, BKT, BKW of BMM (Japan); BFE of S2E (Amerika); CBR, CSJ, JLC of JLD (België); AMH of BTD (China) voor het serienummer mee. De productie stopte in 2006 toen het model werd opgevolgd door de Caterpillar 325D.

Binnen deze serie