Open menu
NL EN

Caterpillar D6H Boom Buggy - Ad Gevers

20 mei 2023

In deze "Making-of Caterpillar D6H Boom Buggy" oftewel "kijkje achter de schermen" zullen wij u laten zien hoe dit custom model tot stand is gekomen.

Ad leidt ons middels zijn bouwimpressie foto's met kleine toelichtingen door zijn bouwproces, zodat u op basis van de donor Caterpillar D6 XE LGP Dozer van Diecast Masters, stap voor stap een uniek schaalmodel van de Caterpillar D6H Boom Buggy zal zien ontstaan.

Veel kijk en leesplezier!

Ad en Wouter

Wat vooraf ging

De inspiratie voor dit project kreeg Ad toen hij een aantal foto's op het internet tegen kwam van een wel heel unieke machine: De Boom-Buggy.

Voor het bouwen van windturbineparken zijn steeds grotere hijskranen nodig. En het verplaatsen van de hijskraan van de ene windturbine naar de andere windturbine op het open veld is een belangrijke bron van kraanongevallen. En als er hoogspanningsdraden over het veld hangen, wordt de verplaatsing alleen nog maar nog moeilijker. Het antwoord is de "Boom Buggy", een speciaal gebouwd voertuig. De omschrijving van de machine geeft precies weer wat de functie is:  Een giek ( Boom) transportmiddel (Buggy)  Let wel, niet zomaar een giek, maar de zeer grote en met name lange vakwerk giek van de hijskraan die wordt ingezet bij het bouwen van windturbines.  Het resultaat is dat de hijskraan over een grotere afstand verplaatst kan worden zonder dat eerste de giek gedemonteerd moet worden en er geen rijmatten neer gelegd moeten worden. Alleen de giek horizontaal strijken op de Boom-Buggy en rijden maar: Tijd is geld!

De eerste Boom-Buggy werd door de Firma Jester Brothers gevestigd te Whitewright, Texas,  in Amerika gebouwd op basis van een Poclain graafmachine.  Hun tweede Boom-Buggy uitvoering is gemaakt op basis van de Caterpillar D6H LGP Dozer.

UITDAGING! 

De start

Ad begon met de aankoop van de Caterpillar D6 XE LGP Dozer in schaal 1:50 van Diecast Masters.  Hiervan kon hij alleen het LGP rups onderstel en de rupsplaten maar gebruiken maar dit vormt wel de solide basis voor de start van dit project.

Na de demontage van de Caterpillar D6 XE LGP maakte Ad op basis van de beschikbare informatie en foto's uit messing materiaal een nieuwe opbouw in het onderstel van de Boom-Buggy.

De bumper

Aan de voorkant van het onderstel van de Boom-Buggy maakte hij een bumper voorzien van traanplaat zodat er ook een opstap en loopbordes ontstaat. 

De contragewichten

In totaal heeft Ad twintig stuks afzonderlijke contra gewichtplaten gemaakt die later op de bumper bevestigd worden.

In eerste instantie van 0,8 mm messing plaat, maar dat was te fragile en daarom opnieuw gemaakt van 1,0 mm messing plaat.

De uitlaat en het luchtfilter

Blijf dus ons volgen voor de volgende update!

Meer Making-of