Open menu
NL EN

Caterpillar D5B LGP Dozer

Caterpillar D5B LGP Dozer
Mini specs
Fabrikant:
Custom
Nummer:
d5blgpnp
Schaal:
1:50
Jaar:
2017
Status:
One of a kind
Type:
Middelgrote dozers

Het model van de Caterpillar D5B LGP Dozer in schaal 1:50 is 3D geprint en custom gebouwd.

Binnen onze groep van Caterpillar verzamelaars worden er door diverse custom bouwers nu ook unieke varianten van machines vervaardigt met behulp van een 3D printer.

Ik ben er van overtuigd dat de 3D techniek, alhoewel nu nog volop in ontwikkeling in de kinder schoenen binnen de onze hobby en eigenlijk nog onbetaalbaar voor de custom schaalmodelbouwer, in rap tempo ons als verzamelaar de kans zal geven een specifiek schaalmodel, wat je absoluut in je verzameling wilt hebben, voor een acceptabel bedrag te laten ontwerpen en bouwen.

Zo ontmoette ik tijdens de Modelshow Europe 2017 ook medeverzamelaar Nigel uit Noord Ierland, die in eigen beheer, in een zeer kleine oplage, een custom 3D geprint schaalmodel van de Caterpillar D5B LGP Dozer in schaal 1:50 heeft uitgebracht.

Eerste indruk: De 3D geprinte kit van Nigel is al meer dan de moeite waard, maar met de extra details, zoals bijvoorbeeld de ruitenwissers, die door Gertjan zijn aangebracht toen hij de kit bouwde ontstond een klein meesterwerkje in schaal 1:50 en een erg waardevolle aanvulling in mijn Caterpillar D5 series.

Alle complimenten voor Nigel en Gertjan!

Caterpillar D5B LGP Dozer

De Caterpillar D5B werd geïntroduceerd in 1977 als opvolger van de D5 en werd alleen in Japan gefabriceerd door Caterpillar-Mitsubishi en over de gehele wereld geëxporteerd.  De machine heeft een Caterpillar 3306 10.5-litre fuel injected diesel motor die 78 kW vermogen produceert en behoort tot de middelgrote dozers.

De D5B machines kregen als prefix 46X voor het serienummer mee.  Verkrijgbaar met een directe aandrijving met vijf versnellingen of een powershift-transmissie met drie versnellingen, en ook in LGP- en SA-modellen bleek de D5B net zo'n goede tractor te zijn als de vorige versie en de verkopen waren opnieuw hoog. Parallel werd ook een D5H Dozer ontwikkeld, maar deze machine was uitgevoerd met een “High Sprocket” (hoge aandrijving). De productie van de D5B stopte in 1992 en toen werd het model opgevolgd door de Caterpillar D5C.

Binnen deze serie