Open menu
NL EN

Caterpillar D6R LGP Dozer "Snijder" - Ad Gevers

4 augustus 2023

In deze "Making-of Caterpillar D6R LGP Dozer" oftewel "kijkje achter de schermen" zullen wij u laten zien hoe dit custom model tot stand is gekomen.

Ad leidt ons middels zijn bouwimpressie foto's met kleine toelichtingen door zijn bouwproces, zodat u op basis van de donor Caterpillar D6H Dozer van Conrad en de Caterpillar D6R XL Dozer van Tonkin Replicas, stap voor stap een uniek schaalmodel van de Caterpillar D6R LGP Dozer in de uitvoering van de firma Snijder zal zien ontstaan.

Veel kijk en leesplezier!

Ad en Wouter

Wat vooraf ging

Lang geleden had Ad al op basis van een donor Caterpillar D6H Dozer van Conrad een custom Caterpillar D6R LGP Dozer in schaal 1:50 gebouwd. 

Toen in 2015 Tonkin Replicas hun Caterpillar D6R XL Dozer uitbracht kwam het moment dat Ad nog eens kritisch keek naar zijn "R" versie in de vitrine. Conclusie: Zijn custom met als donor het Conrad schaalmodel was gewoon te breed!   

Echte inspiratie kreeg Ad toen hij de foto van deze speciale dozer van de firma Snijder op de website van Bouwmachinesvannu onder ogen kreeg.  Hun Caterpillar D6R LGP Dozer is namelijk verhoogt voor werkzaamheden op het natte  stort op het strand. Er is maar èèn machine in deze uitvoering gebouwd.  Alles bij elkaar opgeteld simpele keuze: Nieuw project!

Snijder is een familiebedrijf en werd opgericht in 1957 dat gespecialiseerd is in de verhuur van (Caterpillar) grondverzetmaterieel en de daarbij behorende technische dienstverlening. Zij opereren zowel in Nederland als internationaal. De projecten worden voorbereid en beheerd vanuit het hoofdkantoor in Hoorn, Nederland.

De start

Na de beslissing om een nieuwe custom Caterpillar D6R LGP in de "Snijder" uitvoering te gaan bouwen was genomen werd eerst de oude verbouwing gesloopt.  En aansluitend met de donor "XL"onderwagens opnieuw begonnen aan het maken van juiste de Caterpillar D6R LGP uitvoering.

De onderwagen

De bevestiging voor zijn onderwagens gemaakt op het frame van de D6R XL van Tonkin Replicas. 

Ad maakte uit messing materiaal de verhogings platen zoals ze ook bij de 1:1 Caterpillar D6R LGP machine van de firma Snijder werden gemaakt.

Het resultaat spreekt voor zich: Duidelijk zichtbaar hoogteverschil!!

De rupsen

Ad maakte gebruik van de metalen rupsen van de Caterpillar 587T Pijpenlegger van Norscot als donor voor zijn D6R LGP rupsen.  Deze  rupsen van de 587T in schaal 1:50 zijn 17mm breed wat omgerekend overeenkomt met 85cm platen in 1:1.  Bij Snijder worden Caterpillar 86cm en 90cm rupsplaten gebruikt op hun Caterpillar D6R LGP machines. Dus dat is gewoon de perfecte match in onze schaal 1:50 replica.

Het loopwiel moest om de donor 587T rupsen te gaan gebruiken daarvoor wel worden aangepast.

Het achterste loopwiel heeft een andere vorm dus ook dit werd volledig nieuw gemaakt

De schakels met een tang voorzichtig èèn voor èèn wat strakker aangeknepen waardoor je gelijk minder speling hebt. 

Helaas is de rupsketting net te hoog dus heeft Ad er een paar mm afgevijld tot net boven het gaatje.

Gelukkig heef een pijpenlegger ook lange rupsen zodat Ad voor de extra benodigde schakels door de LGP verhoging geen tweede schaalmodel hoefde te kopen. 

Daarna heeft Ad alle gaatjes opgevuld met twee componenten lijm waardoor het nu ook letterlijk lijkt of er een pen in zit.

De trekhaak en sleepkabel

Ad heeft de bestaande ripperbevestiging van het donor D6R XL schaalmodel verwijdert en de nieuwe onderdelen voor de trekhaak en ophanging voor sleepkabel gemaak zoals ze op de Caterpillar D6R LGP in 1:1 van de firma Snijder zijn gemonteerd.   

Het motorluik

De oudere Caterpillar D6R Dozers hebben een vlak motorluik. Het donor model niet, dus uit messing een nieuw motorluik gemaakt. Maar natuurlijk met een uitsparing want de vergrendeling moest wel zichtbaar blijven. 

De hefcilinders

Ad heeft uit messing materiaal ook twee nieuwe hefcilinders voor het dozer blad gemaakt want het bevestiging punt bij de Caterpillar D6 LGP dozer zit veel hoger gepositioneerd als bij de D6 XL machines. 

De slangen

Op de onderstaande foto zie je hoe de hydraulische slangen op de juiste manier onder de motorkap gemonteerd worden. 

Het dozer blad

Na het maken van de (verlengde) hefcilinders en de aanpassingen aan het dozer blad kunnen de hefcilinders aan het dozer blad worden bevestigd zodat het blad uiteindelijk ook daadwerkelijk omhoog en omlaag kan bewegen.

De montage van de hefcilinders

Na het maken van de (verlengde) hefcilinders en de aanpassingen aan het dozer blad kunnen de hefcilinders aan het dozer blad worden bevestigd zodat het blad uiteindelijk ook daadwerkelijk omhoog en omlaag kan bewegen.

Details dozer blad

Natuurlijk moet het dozer blad van het 1:50 schaalmodel zo natuurgetrouw mogelijk lijken op de 1:1 Caterpillar D6R LGP Dozer in de "Snijder" uitvoering.  Ad let daarbij op de kleinste dingen en fabriceert zelf de ontbrekende details.

De finishing Touch

Tot slot worden alle onderdelen gemaakt en aangebracht waarmee dit schaalmodel eenmaal afgemonteerd en gespoten zich onderscheidt van een standaard schaalmodel.

Ad noemt het zelf het "kleine spul", wat uit eindelijk het verschil maakt in detaillering zoals de handgrepen, opstapjes, werklampen, filters tankdop en zo meer. Zoek de verschillen en geniet!

Blijf ons volgen voor de laatste update!

Meer Making-of