Open menu
NL EN

Caterpillar M105 DEUCE - Ad Gevers

20 december 2024

In deze "Making-of Caterpillar M105 DEUCE" oftewel "kijkje achter de schermen" zullen wij u laten zien hoe dit custom model tot stand is gekomen.

Ad leidt ons middels zijn bouwimpressie foto's met kleine toelichtingen door zijn bouwproces, zodat u op basis van de resin kit van CypModels, stap voor stap een uniek schaalmodel van de Caterpillar M105 DEUCE zien ontstaan.

Veel kijk en leesplezier!

Ad en Wouter

De Caterpillar M105 DEUCE

De Caterpillar M105 DEployable Universal Combat Earthmover (DEUCE) is in eigen beheer ontwikkeld door Caterpillar. Oorspronkelijk ontwikkeld als de Caterpillar 30/30 Engineer Support Tractor. Het is een snel, hoog mobiliteit grondverzet systeem voor gebruik in de front linies.  

De eerste machines van deze compacte grondverzet machine werden in 1997 geleverd aan het Amerikaanse leger. De Caterpillar M105 DEUCE vervangt de Caterpillar D5 bulldozer. Hij is vooral inzetbaar bij de lichte infanterie en genie-eenheden van luchtmobiele brigades. De Caterpillar M105 DEUCE biedt ondersteuning en de gewenste mobiliteit als hoge snelheid Dozer voor het graven van kuilen en posities voor pantservoertuigen, troepen of artillerie-systemen en het aanleggen van landingsbanen.

Deze grondverzetmachine in legeruitvoering is uitgerust met een hydraulisch bediend Dozer blad aan de voorzijde. De DEUCE is net zo krachtig als de Caterpillar D5 Dozer. De DEUCE wordt aangedreven door een 7,2-liter Caterpillar 3126 turbo dieselmotor en kan worden overgevlogen door een C-130 Hercules transport vliegtuig na slechts 10 minuten voorbereidingstijd. Verder kan de DEUCE worden gedropt met een parachute. Twee monteurs klaren deze klus in minder dan 20 minuten. Na de dropping duurt het opnieuw minder dan 30 minuten voordat de Caterpillar M105 DEUCE inzetbaar is. Dus "KRACHT OP VERZOEK" zou met recht zijn bijnaam kunnen zijn.

Wat vooraf ging

Het schaalmodel van de Caterpillar M105 DEUCE in 1:50 is al in 2013 uitgebracht door CypModels. De Caterpillar M105 DEUCE is hand gemaakt van hars met behulp van verschillende accessoires zoals foto etched materiaal, offset druk decals. Ad wist jaren later nog de hand te leggen op een kit en was toe aan een nieuwe uitdaging.  Alles bij elkaar opgeteld simpele keuze: Nieuw project!

De start

Na het bekijken en sorteren van alle onderdelen start Ad met het verwijderen van alle aanhechtingspunten en restanten van de mal.

De wielen vastlijmen direct op het frame leek Ad niet zo'n goed idee, daarom heeft hij zelf asjes gemaakt die door en door het onderstel gaan zodat het zeker is dat de wielen mooi recht aan het frame zitten.  Ook al is het uiteindelijk een statisch model het moet er wel strak uit zien! 

De trukendoos moest weer open: Een enkel resin onderdeel was heel erg verbogen, dus een minuut of 10 in het warme water ondergedompeld en toen voorzichtig (proberen) beetje bij beetje te verbuigen in de juiste vorm.

Later tijdens het bouwen van de boven wagen bleek dat het linker spatbord toch nog scheef stond, dus nogmaals warm gemaakt en met wat extra ondersteuning en gewicht laten afkoelen en zo een recht c.q. horizontaal eind resultaat te verkrijgen. Met eenvoudige middelen en veel geduld kom je een heel eind!

Wederom hetzelfde probleem met de rupsen: krom getrokken!  De rupsen zijn in een aantal stukken per kant als voor gegoten gedeelten gemaakt en om ook de rupsen als een geheel goed passend te krijgen ook nog verwarmen en onder spanning vastgezet met behulp van een aantal klemmetjes laten afkoelen.

Ad gebruikte het bovendeel van de rupsen om de onder rollen op de juiste plaats te monteren. Zo heb je bij het bouwen zowaar voordeel van het feit dat dit een statisch schaalmodel wordt -) 

Helaas is het resin materiaal van deze kit zo hard dat bij de minste verbuiging de kleinste onderdelen gauw afbreken vandaar dat Ad de bevestiging  punten zelf van messing materiaal heeft gemaakt. Over uitdagingen gesproken!

Bij de originele onderdelen uit 2013 zit een plat geknepen aluminium pijpje als bevestiging van de cilinder. (Gelukkig zijn de kits van CypModels sindsdien een stuk in kwaliteit van materiaal en uitvoering verbeterd!).

Omdat Ad de lat altijd hoog legt en het schaalmodel zo natuurgetrouw mogelijk wil nabouwen heeft hij natuurlijk er voor gekozen om de benodigde cilinders "gewoon" uit metaal en messing volledig zelf te maken. 

Het resultaat -)

Blijf dus ons volgen voor de volgende update!

Meer Making-of