Open menu
NL EN

Bushmaster Pantserinfanterievoertuig - CypModels

20 oktober 2013

Custom schaalmodel bouwer Ciprian Ursulescu van CypModels is klaar met zijn volgende project het ontwikkelen en bouwen in schaal 1:48 van de:

  • Bushmaster Pantserinfanterievoertuig

De Bushmaster is een in Australië gebouwd pantserwielvoertuig, ontworpen door het Ierse bedrijf Timoney Technology Ltd. en geproduceerd door THALES. Hij is in gebruik bij de strijdmachten van Australië en Nederland. De naam verwijst naar de gifslang Bosmeester; in het Australische leger heet het voertuig gemeenlijk de "Bushie".

De Bushmaster is een 4x4 pantserwagen, maar hoewel hij slechts vier wielen heeft, is het geen erg klein voertuig. Hij heeft een lengte van 7119 millimeter, een breedte van 2480 mm en een dakhoogte van 2650 mm. Het onbeladen gewicht is 12,5 ton; het beladen gewicht vijftien ton. De Bushmaster kan door de lucht vervoerd worden in een C-130 Hercules en de C-17 Globemaster III.

De motor in de neus is een luchtgekoelde Caterpillar 3126E ATAAC 6-cilinder turbodiesel van 225 kW (330 pk)en maakt een maximumsnelheid mogelijk van 120 km per uur. De wielbasis is 3.90 meter de draaicirkel 17,7 meter. De bodemvrijheid is 43 centimeter. Het klimvermogen is 60%, het voertuig kan 36° slagzij maken zonder om te slaan. Een verticaal obstakel van 457 millimeter kan bedwongen worden; het waadvermogen is 120 centimeter. Het voertuig is niet amfibisch. Het rijbereik is duizend kilometer; de brandstofvoorraad 319 liter in twee tanks: een hoofdtank van driehonderd liter en een gepantserde tank van negentien liter voor noodsituaties.

De rol van de Bushmaster is het bieden van beschermd manschappentransport, waarbij infanterie het voertuig verlaat voordat zij in actie komt. Aangezien de Bushmaster alleen licht bepantserd en bewapend is moet hij niet verward worden met een infanteriegevechtsvoertuig. De Australische strijdmacht noemt het type een Infantry Mobility Vehicle, een term die in inhoud overeenkomt met het battlefield taxi concept van een armoured personnel carrier ofwel een pantserinfanterievoertuig.

In deze "Making of ... een Bushmaster Pantserinfanterievoertuig" oftewel "kijkje achter de schermen" kunt u zien hoe dit custom model tot stand is gekomen. Ciprian Ursulescu heeft middels zijn bouwimpressie foto's met kleine toelichtingen van Carol Westerhoff zijn vorderingen vastgelegd zodat u geleidelijk aan een uniek schaalmodel van de Bushmaster Pantserinfanterievoertuig zal zien ontstaan.

Veel kijk en leesplezier!

Ciprian, Carol en Wouter

Het maken van het prototype deel 1

Het maken van het prototype deel 2

Het maken van het proefmodel deel 1

Het vereist ouderwets vakmanschap om zelf de benodigde mallen te kunnen maken om daar de juiste resin onderdelen uit te kunnen verkrijgen. De onderstaande foto's tonen een klein stukje van het vele werk wat feitelijk nodig is om uit eindelijk tot een compleet schaalmodel te komen.

Normaal geheim, maar ik mag nu toch voor deze ene keer een tipje van de sluier lichten, om u een indruk te geven van skills van deze vakman.

Het maken van het proefmodel deel 2

De eerste foto's van het proefmodel van de Bushmaster dat is opgebouwd en samengesteld uit de gegoten resin onderdelen afgegoten uit de mallen die zijn gemaakt op basis van het prototype.

Ook zijn al een aantal details zoals de handgrepen en beugels voor de spiegels al op dit 1e proefmodel aangebracht. Resultaat? Oordeel zelf:

Het aanbrengen van de camouflage kleuren op proefmodel

Op het proefmodel wordt eerst een laag grondverf aangebracht gevolgd door het pre-shaden van het model. Aansluitend worden de drie verschillende camouflage kleuren volgens voorgeschreven patronen aangebracht.

Carol Westerhoff zal bij het bouwen van zijn Bushmaster kit uitgebreidt in gaan op de diverse technieken die gebruikt worden om een militair voertuig van de juiste camouflage kleuren te voorzien.

Klaar voor de verkoop!

Het proefmodel van de Bushmaster Pantservoertuig in schaal 1:48 is volledig afgebouwd in de kleuren van het Nederlands leger op missie. Om het model gebouwd of als kit te bestellen kunt u contact opnemen met CypModels.

Meer Making-of