Open menu
NL EN

Caterpillar D4D HGC Tractor - Ad Gevers

6 november 2022

Custom schaalmodel bouwer Ad Gevers is recent gestart met het bouwen van zijn

Caterpillar D4D HGC Tractor

In deze making-of Caterpillar D4D HGC (wat  in het Engels de afkorting is voor High Ground Clearance) Tractor oftewel "kijkje achter de schermen" zullen wij u laten zien hoe dit custom model tot stand zal komen.  

Als basis voor dit project dient de Caterpillar D4D Dozer in schaal 1:50. Dit "golden oldie" schaalmodel werd in 1970 door NZG NZG N├╝rnberger Zinkdruckguss-Modelle GmbH ondernummer #119 uitgebracht.

Ad leidt ons middels zijn bouwimpressie foto's met kleine toelichtingen door zijn bouwproces, zodat u op basis van de donor Caterpillar D4D Dozer van NZG, stap voor stap een uniek schaalmodel van de Caterpillar D4D HGC Tractor zal zien ontstaan.

Veel kijk en leesplezier!

Ad en Wouter

Wat vooraf ging

Het idee om de Caterpillar D4D in HGC uitvoering  te bouwen had Ad al langere tijd.

Maar het door gebrek aan de juiste onderdelen en (nog) geen tijd en ze zelf te maken bleeft het project op de tekentafel liggen....

De start

.... maar toen medeverzamelaar en custombouwerAndrea Nonnis uit Brazilie een HGC kitje aanbood met de juiste rupsplaten, loopwiel en sprocket voor de Caterpillar D4D Dozer van NZG is Ad voortvarend aan dit nieuwe project begonnen. 

De HGC onderwagen

Ad heeft de afdekplaat voor de sprocket vastgezet zodat ze alle twee even groot zullen zijn.

Ad heeft eerst vier van deze in elkaar gesoldeerd, dat gaf geen probleem, maar toen daarvan vervolgens weer twee van die aan elkaar te zetten om het onderstel te maken ging mis.  Er kwam teveel warmte in het werkstuk waardoor het uit elkaar viel. 

De uiteindelijk goede oplossing  was om de onderwagens uit een stuk maken.

De volgende stap in het maken van de onderwagen is het plaatsen van de onderrollen in het nieuwe frame.

Aansluitend wordt de as met deksel voor het sprocket samengevoegd

Wordt binnenkort vervolgd...! Blijf dus het NIEUWS volgen voor updates.

Meer Making-of