Custom schaalmodel bouwer Ad Gevers is recent gestart met het bouwen van zijn
Caterpillar D4D HGC Tractor
In deze making-of Caterpillar D4D HGC (wat in het Engels de afkorting is voor High Ground Clearance) Tractor oftewel "kijkje achter de schermen" zullen wij u laten zien hoe dit custom model tot stand zal komen.
Als basis voor dit project dient de Caterpillar D4D Dozer in schaal 1:50. Dit "golden oldie" schaalmodel werd in 1970 door NZG NZG Nürnberger Zinkdruckguss-Modelle GmbH ondernummer #119 uitgebracht.
Ad leidt ons middels zijn bouwimpressie foto's met kleine toelichtingen door zijn bouwproces, zodat u op basis van de donor Caterpillar D4D Dozer van NZG, stap voor stap een uniek schaalmodel van de Caterpillar D4D HGC Tractor zal zien ontstaan.
Veel kijk en leesplezier!
Ad en Wouter
Het idee om de Caterpillar D4D in HGC uitvoering te bouwen had Ad al langere tijd.
Maar het door gebrek aan de juiste onderdelen en (nog) geen tijd en ze zelf te maken bleeft het project op de tekentafel liggen....
.... maar toen medeverzamelaar en custombouwerAndrea Nonnis uit Brazilie een HGC kitje aanbood met de juiste rupsplaten, loopwiel en sprocket voor de Caterpillar D4D Dozer van NZG is Ad voortvarend aan dit nieuwe project begonnen.
Ad heeft de afdekplaat voor de sprocket vastgezet zodat ze alle twee even groot zullen zijn.
Ad heeft eerst vier van deze in elkaar gesoldeerd, dat gaf geen probleem, maar toen daarvan vervolgens weer twee van die aan elkaar te zetten om het onderstel te maken ging mis. Er kwam teveel warmte in het werkstuk waardoor het uit elkaar viel.
De uiteindelijk goede oplossing was om de onderwagens uit een stuk maken.
De volgende stap in het maken van de onderwagen is het plaatsen van de onderrollen in het nieuwe frame.
Aansluitend wordt de as met deksel voor het sprocket samengevoegd
Tot slot kan het Loopwiel geplaatst worden en volgt de eerste test met de custom 3D geprinte rupsplaten.
De originele spatborden waren natuurlijk veel te dik dus zo veel als mogelijk weggezaagd.
De Caterpillar D4D Dozer van NZG is voorzien van een cabine waardoor er een gleuf zit in de brandstoftank die opgevuld dient te worden voor de HGC versie die geen cabine heeft.
Omdat de originele onderwagens zijn vervallen en door de HGC versies zijn vervangen moeten de vrijgekomen ruimtes en plaatsen ook opgevuld worden.
Ad maakte verder de nieuwe eindaandrijving en de versteviging van de neus werd verwijdert.
Super strak: dunne spatborden!
De nieuwe grill. Stiekem veel werk, maar meer dan de moeite waard voor het aangezicht van de machine
De bovenkant van de accubakken zijn te rond dus hier is wat van afgezaagd.
Op de bovenbouw moest her en der materiaal weggezaagd voor de plaatsing van de nieuwe vloerplaat en de bedieningshandels.
Door alle aanpassingen verviel het bevestigingspunt met de onderwagen en dat heeft Ad er opnieuw ingelijmd.
Ter afronding in deze fase heeft Ad aan het motorhuis enkele kleine veranderingen doorgevoerd aan de motor zoals de luchtfilter en vin, maar ook de achterkant van radiateur werd onderhanden genomen.
Ook de aftakas krijgt zijn plaats!
De Caterpillar D4D HGC Tractor werd door Ad natuurlijk voorzien van een functionele trekhaak. Volledig met de hand uit messing materiaal vervaardigd.
Al met al toch een hoop veranderingen aangebracht om de Caterpillar D4D Dozer om te bouwen naar een exacte replica van de Caterpillar D4D HGC tractor.
Alles nog even op een rijtje! De eindmontage en het spuiten kan starten.
Om de Caterpillar D4D HGC tractor te voorzien van de juiste type aanduidingen kon Ad terug vallen op mede verzamelaar Gertjan die hem kon helpen met enkele D4D zeefdruk stickers uit het 1e Caterpillar sticker vel.
Na het grondlakken komen er altijd nog oneffenheden aan het licht en deze dienen opgevuld met wat plamuur weggewerkt te worden. Zodat na een laatste schuur- en polijst beurt en een laatste check of alle onderdelen passen het model helemaal klaar is voor het zorgvuldig ontvetten van alle onderdelen en het aanbrengen van de definitieve laklaag in de Caterpillar kleur.
Ons keuze is om een spuitbus te laten maken met dezelfde kleur als het donor schaalmodel. Hiervoor vallen we terug op vakman Toon, werkzaam bij De Beer Verf in de vestiging in Helmond. Toon maakt op basis van een kleurmonster van ons donor model een spuitbus op maat. Niet goedkoop, maar wel perfecte kwaliteit verf met de exact passende kleur. Aanrader!
Voor de finishing touch worden de stoelkussens en de handvaten van de handels door Ad met de hand mat zwart geschilderd
Tot slot brengt Ad ter bescherming nog een laagje blanke lak aan over de aangebrachte stickers!
Het model is "Ready for work" en krijgt meteen een mooie plaats in de vitrinekast.