Open menu
NL EN

Caterpillar D8T WH Dozer - Ad Gevers

22 augustus 2023

Custom schaalmodel bouwer Ad Gevers toonde tijdens de afgelopen Modelshow Europe 2016 voor het eerst het eindresultaat van zijn project van het bouwen in schaal 1:50 van de:

  • Caterpillar D8T WH Dozer met CARON DSU Blad.

In deze Making-of Caterpillar D8T WH Dozer met CARON DSU blad oftewel "kijkje achter de schermen" zullen wij u laten zien hoe dit custom model tot stand is gekomen.

Ad Gevers leidt ons middels zijn bouwimpressie foto's met kleine toelichtingen door zijn bouwproces zodat u op basis van het schaalmodel van de Caterpillar D8T dozer van Norscot in schaal 1:50 stap voor stap een uniek schaalmodel van de Caterpillar D8T WH Dozer met CARON DSU blad ziet ontstaan en voegde er zoals gebruikelijk weer een groot aantal extra details aan toe.

Veel kijk en leesplezier!

Ad en Wouter

De start

Naast de donor Caterpillar D8T dozer van Norscot wordt dit unieke model verder voorzien van een drietal exclusieve kits: De resin kit van het CARON DSU dozerblad is afgeleid van het metalen blad wat gemaakt is door Jay Rotgen uit Amerika en het schaalmodel wordt tot slot aangevuld met twee exclusieve cADSttachments kits: de CARON SWS metalen rupsen en de Back box. (Helaas voor degenen die geïnteresseerd zijn, maar ik moet je teleurstellen dat al deze kits exclusief uitgebracht waren en niet beschikbaar zijn voor de verkoop).

De CARON SWS rupsen

Ad kreeg van mede Caterpillar verzamelaar en custom bouwer Pietkees enkele rupsplaten die hij laten afgieten in messing.

Deze donor rupsplaten waren een prima uitgangspunt om ze zelf verder aan te passen naar de CARON SWS rupsplaten.

Nadat Ad vijf individuele rupsplaten had aangepast naar de CARON SWS variant heeft hij deze ook voor zichzelf laten afgieten. Prima resultaat:

De onderwagen

Helaas, zoals te vaak of bijna standaard bij de meest uitgebrachte schaalmodellen van dozers, hangen de onder rollen gewoon over de ketting.

Dus heeft Ad extra strips in de onderwagen gemaakt.

Hierdoor komt de rupsen nu wel op de goede hoogte en tegelijkertijd heeft Ad zelf een iets groter voor loopwiel gedraaid. Je ziet het werk wat er in is gestoken eigenlijk niet terug, maar het maakt wel een wereld van verschil!

De WH Materiaal kist 

Achterop de Caterpillar D8T WH Vuilstort dozer zit geen ripper bevestigd maar een Caterpillar materiaal kist (Storage Box) gemonteerd. Ad heeft de kist zodanig volledig zelf uit messing gemaakt dat hij de kist ook als kit heeft laten afgieten zodat daarmee andere Caterpillar verzamelaars ook hun variant voor een Caterpillar D8T WH dozer konden maken. (cADSttachments Kit no 53: Caterpillar D8T WH materiaal kist)

Het luchtfilter

Natuurlijk wordt door Ad ook de bestaande luchtfilter vervangen door een zelf uit messing materiaal gemaakt luchtfilter.

De bovenbouw

Ad is altijd gedreven om het schaalmodel zo nauwkeurig mogelijk na te bouwen met oog voor details en dus volgen nu een groot aantal aanpassingen en extra's die niet op de Caterpillar D8T WH Dozer mogen ontbreken:

Het begint met de verstevigde ombouw voor de diesel- en Hydro tank.

Van de vloerplaat werd enkele mm afgevijld zodat de vloerplaat meer op de werkelijkheid in schaal 1:1 lijkt.

In de airco wordt een stukje raster geplaatst en dat oogt meteen tien keer beter.

Van de donor Caterpillar D8T Dozer van Norscot worden alle (echt te dikke) beugels en railingen verwijdert. Logischerwijs moeten vervolgens de te grote bevestiging gaten opgevuld worden.

Aansluitend worden dan uit messing materiaal de nieuwe beugels en railingen en opstapjes gemaakt, gebogen en geplaatst. Dit maakt een wereld van verschil!

Bij de Caterpillar D8T WH Dozer in 1:1 is er geen verbinding tussen cabine en motorcompartiment daarom deze verbinding van het donor schaalmodel verwijdert en cabine en motorhuis aangepast waardoor de kleine spleet bij de cabine instaat.

Binnenin de cabine heeft Ad de console tegen het glas gelijmd en de stoel van de machinist uit de Caterpillar D6R Dozer geplaatst en voor de Finishing Touch twee verstevigingen balken van de ROPS geplaatst.

Aan de achterkant (en voorkant) van de Dozer zijn boven de rupsen de grond afstrijk balken (In het Engels: Striker bar) en de versteviging bij het achterste loopwiel aangebracht. 

De Striker bars voorkomen dat er tijdens het rijden teveel zand (en dus vuil) op de rupsen en loopwerk van de Dozer achter blijft waarmee extra slijtage op het loopwerk voorkomen wordt. 

Tot slot nog meer beugels, de uitlaat, maar ook de tankdop voor de diesel- en hydro tank en als laatste extra de lampensteunen.

Ook kun je op deze foto’s de Striker bars zien die aan de voorkant boven de rupsen gemonteerd zijn.

Het rups tractor gedeelte van de Caterpillar D8T WH dozer is nu klaar.....

...Wordt vervolgd!

Meer Making-of