Open menu
NL EN

Caterpillar DW6 Tractor - Ad Gevers

4 mei 2014

Custom schaalmodel bouwer Ad Gevers heeft al weer enkele jaren geleden een uniek project afgerond met het bouwen van een:

  • Caterpillar DW6 Landbouw tractor

Het schaalmodel van de Caterpillar DW6 Landbouw tractor die Ad Gevers bouwde is afgeleid van de Caterpillar D6B Rupsdozer en werd geïntroduceerd in begin '60 jaren in Amerika.

De geschiedenis van de Caterpillar DW6 begint echter al in 1949, als men op zoek naar een alternatief voor de trage, logge en zware rups tractoren de eerste twee Caterpillar D6 Rupsdozers ontdoet van hun rups onderwagen.

De Caterpillar DW6 Landbouw tractor is dus kort gezegd en simpelweg een rupsdozer die is voorzien van een onderstel met wielen. En zo ontwikkeld men het concept om op basis van een betrouwbare en standaard Caterpillar machine een sterke wiel tractor te kunnen leveren voor de inzet in de suikerrietplantages.

In deze Making-of Caterpillar DW6 Landbouw tractor oftewel "kijkje achter de schermen" zullen wij u laten zien hoe dit custom model tot stand is gekomen.

Ad Gevers leidt ons middels zijn bouwimpressie foto's met kleine toelichtingen door zijn bouwproces zodat u op basis van het schaalmodel van de Shinsei Caterpillar D6C Rupsdozer in schaal 1:50 stap voor stap een uniek schaalmodel van de Caterpillar DW6 Landbouw tractor ziet ontstaan.

Veel kijk en leesplezier!

Ad en Wouter

Het donormodel

De Caterpillar D6C Rupsdozer is qua uitvoering nagenoeg gelijk aan de Caterpillar D6B Rupsdozer en daarom uitermate geschikt om voor dit ombouw project naar een Caterpillar DW6 als donor te dienen.

De zaag erin

Als eerste wordt de complete bedieningsplatform sowieso verwijdert. De Caterpillar D6C Rupsdozer heeft namelijk al een stoel voor de machinist en de oudere Caterpillar D6B Rupsdozer nog de ouderwetste bank met losse kussens.

Tevens worden de toekomstige velgen en banden al even op klosjes onder het model geplaatst om te kijken hoe het geheel zich verhoudt. Niet slecht!

Vervolgens wordt ook het gehele gegoten motorblok van het donor model er uitgezaagd omdat we dat volledig met de hand in miniatuur gaan nabouwen.

Ook de spatboorden aan beide zijde worden er afgezaagd, omdat ze echt te dik zijn en vervangen door 0,8 mm dunne messing plaatjes. Van transparant perspex materiaal wordt ook de ruwbouw voor de nieuwe bank al stiekem even geplaatst.

De aansluitpunten van de hefcilinders komen natuurlijk te vervallen en worden daarom nadat de cilinders verwijdert zijn vol gegoten met lijm en na het uitharden grondig vlak geschuurd. Dit geld tevens voor de diverse verstevigingspunten van het oude rupsdozer onderstel. Ook deze komen te vervallen en moeten dus volledig weggewerkt worden.

Als laatste worden in deze fase een nieuwe tankdop ( en dus ook in het midden van de brandstof tank) en de dop van de radiateur uit messing materiaal geplaatst ter vervanging van de bestaande doppen.

Aanbrengen binnenkant radiateur en motorblok

De eerste ruwe vorm van het nieuw motorblok wordt al even geplaatst en tijdelijk op zijn plek gehouden door met schroefje via het luchtfilter. Zo krijg je al een beetje een beeld van het uiteindelijke resultaat.

Het maken van de kettingkasten voor de wielaandrijving

Op basis van de foto van de echte constructie in 1:1 maakte Ad wederom uit transparant perspex materiaal de exacte vorm van de kettingkasten voor de nieuwe wielaandrijving.

Zoals je op de bovenstaande foto van de echte Caterpillar DW6 kunt zien heeft de kettingkast ook een inspectieluik. Natuurlijk mag dit luikje op het schaalmodel niet ontbreken en daarom is het met behulp van messing materiaal exact nagemaakt en aangebracht in de perspex kettingkast.

De velgen en de rubber banden komen van een Fiat Allis FL20 Wiellader in schaal 1:50 en hebben gewoon weg de perfecte maatvoering voor onze Caterpillar DW6. Om het zo natuurgetrouw mogelijk te maken is de planetaire eindaandrijving uit de velg gedraaid.

Wordt vervolgd...

Wilt u de volledige review van dit custom gebouwde schaalmodel, 1:1 machine en de technische informatie bekijken? Klik dan op Caterpillar DW6 Landbouw tractor

Ad en Wouter

Meer Making-of