Open menu
NL EN

Caterpillar PL87 Pijpenlegger Rups reparatie instructie - Ad Gevers

6 februari 2013

Ondanks dat de Caterpillar PL87 Pijpenlegger aan een strenge kwaliteitscontrole van CCM is onderworpen is toch gebleken dat er enkele modellen tussen zitten waarbij de metalen rupsen verkeerd om zijn gemonteerd. Het was dan ook een grote schrik om een aantal van deze modellen in onze zending aan te treffen.

In goed overleg met CCM heeft Ad Gevers deze foto reportage met de rups reparatie instructie gemaakt zodat het mogelijk is om veilig en zonder schade aan het model aan te brengen, deze fout te herstellen.

Allereerst laten we u zien wat u beter NIET kunt doen en vervolgens hoe u toch redelijk eenvoudig de metalen rupsen alsnog in de goede looprichting op uw Caterpillar PL87 Pijpenlegger kan leggen.

FOUT!

De gemakkelijkste weg is niet altijd de goede! Probeer dus NIET van BUITEN naar BINNEN het pennetje wat twee verschillende rups schakels bij elkaar houdt, er uit te tikken. Dit gaat namelijk zeer moeilijk en geeft een aanzienlijke kans op een permanente beschadiging van de rupsen.

De reden is dat het pennetje aan de buiten kant dikker is en zich daardoor dus vast zet. Als u door gaat met tikken en teveel kracht zet zult u de rups schakels zeker beschadigen, waardoor ze scheuren of zelfs open barsten.

NIET DOEN DUS!

GOED!

Legt u voordat dat u de Caterpillar PL87 Pijpenlegger onderhanden neemt eerst het model zorgvuldig op een zachte doek of kussen zodat de bovenkant van het schaalmodel niet beschadigt als u er aan gaat werken. 

Zoek vervolgens rups voor rups naar een schakel waar het pennetje wat de rupsen aan elkaar verbindt net iets meer naar buiten uitsteekt dan bij de anderen. Draai de gehele rups totdat de gekozen rupsschakel met pennetje bij het voorste loopwiel komt voor de nodige steun en werkruimte.

Maak vervolgens een eenvoudig hulpmiddel: een metalen stift met een uiteinde van 1 mm dik om het pennetje van BINNEN naar BUITEN toe uit te kunnen tikken.

Maak de stift in zijn geheel zo lang dat u er gemakkelijk op kan tikken zonder het model te raken.

Het pennetje komt er nu gemakkelijk en zonder moeite uit. U kunt nu ook zien dat het pennetje aan het uiteinde enigszins gekarteld en dus dikker is, waardoor het pennetje als u van buiten naar binnen probeert te tikken dit dus alleen maar vaster komt te zitten. 

Voordat u het pennetje terug monteert is het handig om eerst even alle verf verwijderen. Omdat het dikkere gedeelte van het pennetje na het omdraaien van de rupsen nu van de andere kant in de rups schakel gaat, is het raadzaam eerst even te testen of hij erin zijn geheel in past.

Monteer de gehele rups nu in goede looprichting op het model en plaats ten slotte het pennetje om de rups weer compleet te maken.

Nu kunt u, achter over zittend, genieten van een schitterend schaalmodel.

Zelfs na een paar dagen zien wij elke keer weer nieuwe details, te veel om op te noemen. Kortom een perfect schaalmodel als u van de eerste schrik bent bekomen.

Succes!

Ad en Wouter

Meer Making-of