Open menu
NL EN

DOOBI D9R IDF Militaire Dozer - Ad Gevers

18 maart 2016

Custom schaalmodel bouwer Ad Gevers is deze week gestart met zijn volgende project het bouwen in schaal 1:48 van de:

  • DOOBI D9R Militaire Rupsdozer

The Israeli Armored D9—nicknamed "DOOBI" (Hebrew: ????‎, for teddy bear)— is a Caterpillar D9 armored bulldozer that was modified by the Israel Defense Forces, Israeli Military Industries and Israel Aerospace Industries to increase the survivability of the bulldozer in hostile environments and enable it to withstand heavy attacks, thus making it suitable for military combat engineering use.

The DOOBI D9R in IDF service, has a 410 Hp and drawbar pull of 71.6 metric tons (about 716 kN). The DOOBI D9 has a crew of two: operator and commander. It is operated by the TZAMA (In Hebrew: ??"?‎ = ???? ???? ?????, mechanical engineering equipment) units of the Combat Engineering Corps.

The main IDF modification is the installation of an Israeli-made vehicle armor kit which provides armor protection to the mechanical systems and to the operator cabin. The operator and commander are protected inside an armored cabin ("the cockpit"), with bulletproof glass windows to protect against bombs, machine guns, and sniper fire. The IDF also developed and installed slat armor add-on to deflect rocket-propelled grenade (RPG) rounds. The fitted armor package adds roughly 15 additional tons to the production-line weight of the DOOBI D9R. The modified Caterpillar D9R bulldozers can be fitted with disparate features, such as crew-operated machine guns, smoke projectors, or grenade launchers. The Israeli armor and durable construction of the DOOBI D9R makes it impervious to landmines, IED and large belly charges.

The IDF uses the DOOBI D9R for a wide variety of combat engineering tasks, such as earthworks, digging moats, mounting sand barriers, building fortifications, rescuing stuck, overturned or damaged armored fighting vehicles, clearing land mines, detonating IEDs and explosives, handling booby traps, clearing terrain obstacles and opening routes to armored fighting vehicles and infantry, as well as structures demolition, including under fire.

In deze "Making-of DOOBI D9R IDF Militaire Rupsdozer" oftewel "kijkje achter de schermen" kunt u zien hoe dit custom model tot stand is gekomen. Ad Gevers heeft middels zijn bouwimpressie foto's met kleine toelichtingen van mij zijn vorderingen vastgelegd zodat u geleidelijk aan een uniek schaalmodel van de DOOBI D9R IDF Militaire Rupsdozer op basis van de kit van CypModels zal zien ontstaan.

Veel kijk en leesplezier!

Ad en Wouter

Wat er vooraf ging...

Voor dit project van de DOOBI D9R IDF Militaire Rupsdozer in schaal 1:48 heeft CypModels gebruik gemaakt van het boek “DOOBI D9 Variants: D9 Bulldozers in IDF Service". Dit boek is deel 7 in de serie “IDF Armor Series” van de auteurs Michael Mass en Adam O’Brien en wordt uitgebracht door Deserteagle-publishing onder ISBN 978-965-91635-3-3.

Deze series zijn bedoeld om modelbouwers (meestal 1:35 en 1:48) van militaire schaalmodellen te helpen bij het nabouwen van 1:1 militaire voertuigen die worden ingezet door de Israeli Defense Forces (IDF).

Het Boek “DOOBI D9 Variants: D9 Bulldozers in IDF Service" gaat volledig over de Caterpillar D9 bulldozers D9L - D9N - D9R en bevat zelfs al 2 foto's van de Caterpillar D9T in militaire uitvoering. Het boek is 80 pagina's dik en bevat meer dan 200 kleuren foto’s. In dit boek is er heel veel aandacht voor de Caterpillar D9R en dus ideaal als naslagwerk voor dit project. Maar gezien de beschikbaarheid van de Caterpillar D9G, D9H, D9N, D9L, D9R en D9T donor schaalmodellen in 1:48 en 1:50 zijn er ook voor deze bouwers voldoende mogelijkheden om met een D9 naar keuze aan de slag te gaan.

Naast het boek had Ciprian ook de D9R Armored Bulldozer kit in schaal 1:35 van Meng Models aangeschaft en deze werd tegelijkertijd (gedeeltelijk) ook mee gebouwd en vormt dan ook een perfecte referentie qua vormgeving en maatvoering en verhoudingen voor zijn unieke project in schaal 1:48.

De kit

De start

Ondanks het vakwerk van CypModels en de kwaliteit van de bij de kit meegeleverde resin gegoten rupsen wilde Ad beslist metalen rupsen omdat deze uiteindelijk toch natuurgetrouwer ogen.

Gelukkig was CypModels bereid om een kit van de DOOBI D9R te leveren zodat Ad zijn model volledig zelf kan bouwen en voorzien van metalen rupsen.

Wel dient nog vermeld te worden dat heel duidelijk is dat de modellen en kits van CypModels sinds het eerste custom model van de Caterpillar 527 Uitsleeptrekker op rupsen veel strakker en nauwkeuriger zijn geworden en dat deze DOOBI D9R absoluut een topper genoemd mag worden.

Ad was er al vlug achter dat na voltooien van de kit tot volledig schaalmodel het helaas niet mogelijk is om de metalen rupsen ook daadwerkelijk te laten draaien zodat de DOOBI D9R ook echt zou kunnen rijden. (Dus deze keer geen YouTube video met muziek)

De bevestiging van de loopwielen heeft namelijk te weinig materiaal om er een asje in te doen.

Om de rupsen later toch mooi te kunnen positioneren wordt het sprocket wiel wel draaibaar gemaakt zodat tijdens het monteren de beide rupsen naar wens geplaatst kunnen worden. In de beide sprocket wielen worden gaatjes geboord en een asje geplaatst.

De bodemplaat van de DOOBI D9R past zo mooi dat het wel lijkt of hij onderdeel is van een professioneel geproduceerde militaire 1:48 kit.

Omdat de metalen rupskettingen ±1mm breder zijn dan de originele looprollen van de kit dienen ze aan de binnenkant van de looprollen op maat gevijld te worden.

Vervolgens kunnen de beide onderwagens aan het frame van de machine gelijmd worden.

De draagveer (equalizer) van de kit is wel enigszins fragiel en kwetsbaar uitgevoerd. Ad besluit daarom uit voorzorg om de draagveer te versterken met een messing strip, voornamelijk omdat tijdens het bouwproces de constructie meerdere keren in en uit elkaar genomen moet worden, en zo voorkomen wordt dat de draagveer zal breken.

De rupsplaten

Om de rupsen op het laatst eenvoudig op het schaalmodel te kunnen monteren is er een sluit schakel gemaakt door een gaatje te boren in een van de schakels. Nu kan de complete rupsketting eerst op de onderwagen gemonteerd worden en als hij er goed op ligt met een pennetje definitief aan elkaar gekoppeld worden.

Om te zorgen dat de rupsen niet te strak maar ook niet te los hangen heeft Ad een alternatief bedacht om het loopwiel op de goede afstand te brengen. Normaal worden de rupsen op spanning gehouden door een veertje, maar dat was nu niet mogelijk. Daarom met behulp van een ringetje het middelpunt van de onderwagen bepaalt en er een gaatje in geboord.

Aan het loopwiel komt een vervolgens een pennetje wat nu automatisch in het geboorde gatje valt. Door er nu een ringetje bij leggen of iets materiaal van het loopwiel af te vijlen kan de benodigde afstand gecreëerd worden totdat de rupsen mooi en strak passen.

De loopwielen worden in de volgende stap vastgelijmd terwijl het model op de rupsen staat.

Dik tevreden met het bereikte resultaat:

Natuurlijk mag ook in deze "making of..." de YouTube Video niet ontbreken: Gewoon 100% NL!!

Wordt vervolgd...

Meer Making-of