Open menu
NL EN

Oshkosh MK23 MTVR Cargo Truck - ZEUS MODEL

30 maart 2024

In deze "Making-of Oshkosh MK23 MTVR 6x6 Cargo Truck" oftewel "kijkje achter de schermen" zullen wij u laten zien hoe dit custom model tot stand zal komen.

Ik leidt u middels mijn bouwimpressie foto's met kleine toelichtingen door het bouwproces, zodat u op basis van de 3D geprinte kit van ZEUS MODEL stap voor stap een uniek schaalmodel in schaal 1:48 van de Oshkosh MK23 MTVR  6x6 Cargo Truck zal zien ontstaan.

Veel kijk en leesplezier!

Wouter

De Oshkosh MTVR of Medium Tactical Vehicle Replacement is een speciaal ontworpen militaire vrachtwagen voor de Amerikaanse marine en het marinekorps. De MTVR ging in 2005 in productie. Hij vervangt de M939 en de verouderde M809 5-tons 6x6-vrachtwagens. De nieuwe MTVR vrachtwagen biedt meer mobiliteit, laadvermogen en betrouwbaarheid. In 2012 waren er ruim 11.000 MTVR vrachtwagens afgeleverd.

Alle versies van de MTVR gebruiken dezelfde 6x6 vierwielaandrijving. De motor bevindt zich onder een voorwaartse motorkap van glasvezel. Het dak van de cabine met scharnierende aluminium voorruit en de deurframes kunnen worden neergeklapt om de totale hoogte te verkleinen.

De MTVR kan een laadvermogen van zeven ton tot wel vijftien ton vervoeren op verharde wegen, terwijl hij tegelijkertijd een lading van elf ton kan trekken. De MTVR is zeer aanpasbaar voor het vervoeren of lieren van vracht. Door zijn brede veelzijdigheid is de MTVR een integraal onderdeel van de logistieke ruggengraat van het Korps Mariniers. Dit voertuig is de drijvende kracht achter de M777-houwitser, troepen, brandstof, water en een grote verscheidenheid aan andere uitrustingen.

De MTVR-truck kan worden uitgerust met een pantserbeschermingskit of bewapend met een machinegeweer van 12,7 mm of 7,62 mm. Bewapening bevindt zich in gemonteerde positie boven de cabine.

De Oshkosh MK23 MTVR wordt aangedreven door de Caterpillar C12 ACERT 11,9-liter turbodieselmotor, die 312 kW ontwikkelt. Hij beschikt over een fulltime vierwielaandrijving. Het voertuig heeft een onafhankelijke wielophanging en is voorzien van een centraal banden opblaassysteem. Deze militaire vrachtwagen presteert goed in het ruwe terrein. De MTVR maakt gebruik van een aantal standaard in de handel verkrijgbare aandrijflijncomponenten. Sommige versies van de MTVR zijn uitgerust met een lier met een capaciteit van 9 ton. Het voertuig kan worden overgevlogen door het C-130 Hercules-vliegtuig (met enige aanpassingen) en de CH-53-helikopter.

Wat vooraf ging

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe PoweredbyCat schaalmodellen om aan mijn verzameling toe te voegen. De Oshkosh MVTR varianten staan ook al een aantal jaren op mijn wensenlijst omdat deze trucks in 1:1 worden aangedreven door een Caterpillar diesel motor.

Recent ontdekte ik op Ebay bij NT2-model friends  (verkoper qizin_9035) uit China een aantal verschillende Oshkosh MTVR varianten in schaal 1:144 ; 1:87 en 1:72.  Ze worden de naam ZEUS MODEL als 3D Kits geprint.  Op de vraag bij de verkoper of deze 3D kits ook in schaal 1:48 geprint kon worden werd positief geantwoord!  Je kunt kiezen uit verschillende schalen en verschillende MTVR varianten en die direct bestellen op Ebay met gratis verzending vanuit China.  

Dus niet lang geaarzeld en de 3D kit van de Oshkosh MK23 MTVR Cargo Truck in schaal 1:48 besteld. 

De start

Natuurlijk duurde het een aantal weken voordat de 3D Kit geprint en vanuit China in Nederland arriveerde. Ondanks de zorgvuldige verpakking waren toch een paar van de heel kleine en kwetsbare onderdelen zoals de spiegels gedurende het transport beschadigd. Maar dit werd door de verkoper zeer adequaat opgepakt en met enkele mails heen en weer ontving ik direct en zonder kostenmijn tweede pakketje met de gevraagde onderdeeltjes. #superservice

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: ik ben enorm onder de indruk van de kwaliteit van de ZEUS MODEL 3D geprinte onderdelen. Zeer scherp en wat een hoeveelheid (super) kleine details!! 

Er wordt bij de ZEUS MODEL Kit geen bouwtekening of instructie meegeleverd. Maar met behulp van de openbare informatie zoals foto's van de Oshkosh MK23 MTVR Cargo Truck in 1:1,  specsheet en brochures en bijvoorbeeld de bouwdoos van Trumpeter in schaal 1:35 moet het mogelijk zijn om deze kit te bouwen.

Nu eerst alle afzonderlijke onderdelen voorzichtig een voor een losmaken van de bodemplaat en klaar maken om te kunnen gaan starten met bouwen.

Oshkosh MTVR | MK23 Standard Cargo Brochure

Oshkosh MTVR MK23 Stnd Cargo Specs SEL UEN 611-1.pdf

Meer Making-of