Open menu
NL EN

ACCO Dozer - Trilex Modelli

12 april 2022

Custom schaalmodel bouwer Matteo van Trilex Modelli is gestart met zijn volgende project het ontwikkelen en bouwen in schaal 1:50 van de:

  • ACCO Super Dozer

De ACCO Super Bulldozer is de grootste en meest krachtige Rupsdozer ooit gemaakt. Hij werd gebouwd in Italië, door de firma Umberto Acco. De ACCO Super Bulldozer werd hoofdzakelijk gebouwd uit Caterpillar onderdelen, maar veel van de componenten werden speciaal aangepast. Het dozer blad is bijvoorbeeld groter dan wat Caterpillar ooit heeft geproduceerd.

Deze bulldozer heeft een brutogewicht van 183 ton en wordt aangedreven door twee 503kW -Caterpillar motoren die horizontaal zijn geplaatst en tezamen een totale gecombineerde output van 1010 kW leveren. De Acco Super Bulldozer heeft een blad dat 7,0 m breed en 2,7 m hoog is, terwijl de totale lengte van de bulldozer meer dan 12 m bedraagt. De ripper alleen is ongeveer 3,0 m hoog en wordt aangedreven door grote hydraulische cilinders.

De bulldozer werd oorspronkelijk gebouwd om in het begin van de jaren tachtig naar Libië te worden geëxporteerd om te gaan helpen bij de ontwikkeling van het land. Aangezien de president van Libië op dat moment zwaar betrokken was bij het internationale terrorisme, onderschreven de Verenigde Naties een handelsembargo op het land. Als gevolg van de handelsbeperkingen werd de gebouwde ACCO Super Dozer niet naar zijn werkbestemming verscheept, waardoor de machine nooit in operationeel gebruik is genomen.

Ongelukkig genoeg stopte het voortbestaan van de firma Acco toen zowel Umberto Acco, de oprichter, en kort daarna zijn zoon, overleed. Er was geen erfenis voor het overgebleven management van het Acco-bedrijf. In 2008 werden de hoofd- en secundaire werkplaatsen langzaam omgevormd tot een stortplaats van allerlei grondverzetmachine projecten, waaronder de ACCO Super Bulldozer en zijn broer, een 200-ton Super Grader. Eind mei 2012 is de ACCO Super Bulldozer verplaatst van de verlaten Acco-faciliteit en veilig opgeslagen bij een lokaal bedrijf in dezelfde gemeente om te borgen dat hij voor het nageslacht bewaard blijft en uiteindelijk ook tentoongesteld kan worden.

Specification highlights:

  • Engine: Twin 675hp Caterpillar Turbocharged diesel engine
  • Power: 393.0 hp
  • Maximum Gross Vehicle Weight: 116.844 lb
  • Lifting capacity: 26.2 tonnes
  • Maximum road speed forward: 24.8 mph
  • Gradient: 30%

In deze "Making-of ACCO Super Dozer" oftewel "kijkje achter de schermen" kunt u zien hoe dit custom model tot stand is gekomen. Matteo zal middels zijn bouwimpressie foto's en met kleine toelichtingen van mij zijn vorderingen vastleggen zodat u geleidelijk aan een uniek schaalmodel van de ACCO Super Dozer zal zien ontstaan.

Veel kijk en leesplezier!

Matteo en Wouter

Het maken van het prototype deel 1

De rupsplaten

Om de ACCO Super Dozer te kunnen voorzien van natuurgetrouwe metalen rupsen worden eerst met de hand uit kunststof een aantal masters gemaakt die kunnen worden gebruikt voor het afgieten van de individuele metalen rupsen.

En dan is dit het resultaat van de eerste proef gieting van de metalen rupsplaten: Natuurgetrouw en functioneel! Ziet er strak uit!

Het maken van het prototype deel 2

Even aandacht voor alle details op de beide Caterpillar motorblokken en de cabine met volledig interieur bestaande uit machinistenstoel en de bedieningpanelen.

De beschermconstructie van het rijwerk en de aandrijving is al even indrukwekkend!

Het rijwerk en de aandrijving

Vandaag welgeteld 5160 metalen onderdelen ontvangen die gegoten zijn om het rijwerk en de aandrijving van de ACCO Super Dozer te kunnen gaan samenstellen. Het project loopt daarmee op schema en aansluitend zal Matteo verder gaan met het maken van mallen, produceren en gieten van de overige onderdelen.

LIVE ACTIE: de testrun van de metalen rupsen op het metalen loopwerk!

Het maken van het prototype deel 3

Beetje bij beetje vallen de puzzelstukjes op hun plaats en wordt het tijd voor het samenbouwen van de ACCO Super Dozer met natuurlijk de 1:1 als het referentie kader om te zien of alle details kloppen.

De brochure

Elk schaalmodel van de ACCO Super Dozer wordt geleverd met een speciale brochure met daarin de geschiedenis, alle technische informatie en details van deze unieke machine. Daarom alvast een klein tipje van de sluier met deze eerste foto's:

De laatste stap!

Na alle aanpassingen aan het prototype is nu het moment aangekomen om alle kleine oneffenheden en minuscule gaatjes, plekjes bij- en weg te werken, de laatste proef passingen van alle onderdelen zodat er straks een strak eindresultaat tevoorschijn komt na het spuiten van het opgebouwde schaalmodel.

Klaar!

Met trots kunnen we de eerste foto's delen van een gebouwd en gespoten ACCO Super Dozer:

Het model

Dit unieke model van de ACCO Super Dozer wordt geproduceerd in een zeer gelimiteerd aantal van maximaal 60 stuks en gepresenteerd in een special ontworpen houten verpakking vergezeld van informatie over de geschiedenis van de firma Acco. Het schaalmodel is exclusief via Trilex Modelli beschikbaar voor de verzamelaar.

Mocht u interesse hebben in dit custom gebouwde schaalmodel van de ACCO Super Dozer dan is het belangrijk dat direct uw contact opneemt met Trilex Modelli  want er zijn er nog slechts enkele modellen beschikbaar....

Meer Making-of