Open menu
NL EN

Caterpillar 350 L ME Graafmachine - MDF

30 juni 2024

In deze "Making-of Caterpillar 350 L ME Graafmachine" oftewel "kijkje achter de schermen" zullen wij u laten zien hoe dit custom model tot stand zal komen.

Ciprian en Gertjan leiden ons middels hun bouwimpressie foto's met kleine toelichtingen door het bouwproces, zodat u op basis van de originele kit van MDF, stap voor stap een uniek schaalmodel van de Caterpillar 350 L ME Graafmachine zal zien ontstaan.

Veel kijk en leesplezier!

Ciprian, Gertjan en Wouter

Wat vooraf ging

Les Miniatures du Faubourg (MDF) uit Frankrijk bracht al in 2016 de Caterpillar 350 L ME Graafmachine uit. Het resin prototype van deze graafmachine werd tijdens de Modelshow Europe in het voorjaar van 2016 voor het eerst aan de verzamelaars getoond:

Natuurlijk stond dit schaalmodel hoog op mijn Caterpillar Graafmachine verlanglijstje. Maar omdat MDF door omstandigheden niet meer naar de Modelshow Europe kon komen en ik toen nog geen kit wilde bestellen bleef het jarenlang stil rondom dit project.

Toen in 2019 CCM de Caterpillar 350 Graafmachine in twee uitvoeringen aankondigde in hun Diecast reeks in schaal 1:48 verdween het idee om de kit van MDF te kopen helemaal naar de achtergrond.

Helaas maakte CCM na jaren stilte en onzekerheid komen ze nu wel of niet in 2023 bekend aan haar dealers de beide aangekondigde Caterpillar 350 Graafmachine schaalmodellen definitief NIET uit te zullen brengen.     

Wat nu?! Met medeverzamelaar Gertjan overlegd en contact en overleg met Andre van MDF om voor ons beiden een kit van de Caterpillar 350 L ME (Mass Excavator) Graafmachine laten maken en om ze door vriend en custom bouwer Ciprian te laten afbouwen en op enkele punten te modificeren om zo na al die jaren sinds 2019 alsnog nog een custom gebouwde Caterpillar 350 L ME Graafmachine aan onze verzameling te kunnen toevoegen.

De start

Nadat we deal begin 2024 rond hadden met Andre en de beide kits aangekomen waren bij Ciprian hebben Ciprian en Gertjan eerst overleg gehad over de te bouwen uitvoering. 

De originele kit bestaat uit een groot aantal resin onderdelen en is tevens voorzien van een set zeer mooie kwaliteit photo etched onderdelen zoals loopbordessen, opstapjes en ventilatieroosters van het motorhuis.

Omdat er sinds 2016 veel is veranderd en we nu ook de beschikking hebben over bijvoorbeeld het printen van 3D onderdelen nam Ciprian het initiatief om toch enkele verbeteringen en aanpassingen door te voeren om zo uiteindelijk een schaalmodel te bouwen van zeer hoge kwaliteit in uitvoering en afwerking.

Het spuiten van het schaalmodel

Na het grondlakken komen er altijd nog oneffenheden aan het licht en deze dienen opgevuld met wat plamuur weggewerkt te worden. Zodat na een laatste schuur- en polijst beurt en een laatste check of alle onderdelen passen het model helemaal klaar is voor het zorgvuldig ontvetten van alle onderdelen en het aanbrengen van de definitieve laklaag in de Caterpillar kleur van de juiste tijdsperiode waarin de 1:1 machine werd geproduceerd.

Ons keuze is om een spuitbus te laten maken. Hiervoor vallen we terug op vakman Toon, werkzaam bij De Beer Verf in de vestiging in Helmond. Toon maakt op basis van een kleurmonster een spuitbus op maat. Niet goedkoop, maar wel perfecte kwaliteit verf met de exact passende kleur. Aanrader!    

Houd ons in de gaten voor de volgende update!

Meer Making-of