Open menu
NL EN

Caterpillar D4D Pijpenlegger - Ad Gevers

6 augustus 2015

Custom schaalmodel bouwer Ad Gevers heeft recent een uniek project afgerond en bouwde op speciaal verzoek voor mij de:

  • Caterpillar D4D Pijpenlegger

In deze Making-of Caterpillar D4D Pijpenlegger oftewel "kijkje achter de schermen" zullen wij u laten zien hoe dit custom model tot stand is gekomen.

Ad Gevers leidt ons middels zijn bouwimpressie foto's met kleine toelichtingen door zijn bouwproces zodat u op basis van het schaalmodel van de Caterpillar D4 Rupsdozer van NZG in schaal 1:50 stap voor stap een uniek schaalmodel van de Caterpillar D4D Pijpenlegger ziet ontstaan en voegde er ( zoals gebruikelijk -)) weer een groot aantal extra details aan toe. Maar zoals je zult zien was het model hiermee nog niet compleet genoeg. Hij ontwierp en maakte een bijpassend diorama zodat er met recht een klein museumstuk tot stand kwam.

Veel kijk en leesplezier!

Ad en Wouter

Het donormodel

Als basis voor dit project dient de Caterpillar D4 Rupsdozer van NZG en een in een zeer klein aantal vervaardigde messing pijpenlegger kit in schaal 1:50 welke door mij al jaren geleden een keer via Ebay van een Duitse verzamelaar werd aangekocht.

De kit voor de pijpenlegger is gebaseerd op de hydraulische pijpenlegger die door de firma MIDWESTERN speciaal voor montage op de Caterpillar D4, D4C en D4D werden aangeboden.

De start

Het spuiten van de onderdelen

De laatste stap van de opbouwfase is om na het proef passen alle onderdelen nogmaals goed schoon te maken met wat lauw warm water voorzien van een beetje ammoniak voor het ontvetten.

Na het goed schoon te maken met wat lauw warm water voorzien van een beetje ammoniak voor het ontvetten laten we alle onderdelen liefst op kamer temperatuur of warmer goed drogen. Leg desnoods alle onderdelen even op een rooster boven de verwarming zodat de spuit primer en de lak direct goed hechten aan de resin of metalen onderdelen.

Als grondlaag worden alle onderdelen eerst in de spuitprimer gezet. Vaak is dit een grijze primer of een grijze primer waar al enige druppels gele lak doorheen worden gemengd.

Neem na het spuiten van de onderdelen in de definitieve laklaag, in dit geval natuurlijk Caterpillar geel, voldoende tijd om alle onderdelen onder ideale omstandigheden te laten drogen en uitharden. Dus stofvrij onder een stolp of een volledig afgesloten ruimte en liefst niet in een koude kamer of hobby schuur, maar op kamer temperatuur voor de beste hechting van de lak.

Dus hoe moeilijk het ook is, blijf er vanaf! Het is zonde van al je werk als te snel wilt gaan samenbouwen. Hoe groot de verleiding ook is: AFBLIJVEN!

Na het in acht nemen van voldoende droogtijd kunnen we nu starten met het proef passen van de gespoten onderdelen.

Bij het monteren van de onderdelen zal hier en daar wat lak moeten worden weggekrabt voor de perfecte passing en aansluitend kunnen dan de gespoten onderdelen weer met schroeven of lijm aan elkaar verbonden worden.

De laatste stap

De verlichting

Op de machine is zowel voor- als achterop de benodigde extra werk verlichting geplaatst.

Voor realistisch ogende lampjes kun je terecht bij De Roos Autominiaturen gevestigd in Uithoorn, maar ook altijd met een stand aanwezig op de NAMAC Beurs in Houten.

De Roos Autominiaturen, gerund door Arjan de Roos, is specialist in kits van handbouw automodellen. Zowel in de schaal 1:43 als andere schalen. Maar heeft daarnaast een breed scala aan onderdelen voorradig waarmee u uw modellen verder kunt detailleren, dus ook zeker voor uw 1:50 grondverzetmodellen. Van harte aanbevolen!

Klaar!

Het model is "Ready for work" en kan op transport vanuit Brabant naar Zeeland en krijgt daar meteen een mooie plaats in mijn vitrinekast. 

Meer Making-of