Open menu
NL EN

Caterpillar D5B LGP Dozer - Gertjan Veld

20 januari 2023

Alweer een zestal jaar geleden bouwde Custom schaalmodel bouwer Gertjan Veld voor zijn en mijn verzameling:

  • Caterpillar D5B LGP Dozer

In deze "Making-of Caterpillar D5B LGP Dozer" oftewel "kijkje achter de schermen" zullen wij u laten zien hoe dit custom model tot stand is gekomen.

Gertjan leidt ons middels zijn bouwimpressie foto's met kleine toelichtingen door zijn bouwproces, zodat u een uniek schaalmodel van de Caterpillar D5B LGP Dozer zal zien ontstaan.

Veel kijk en leesplezier!

Gertjan en Wouter

De start

De montage van de kit

Het spuiten van de onderdelen

Na het goed schoon te maken met wat lauw warm water voorzien van een beetje ammoniak voor het ontvetten laten we alle onderdelen liefst op kamer temperatuur of warmer goed drogen. Desnoods alle onderdelen even op een rooster boven de verwarming zodat de spuit primer en de lak direct goed hechten aan onze resin onderdelen.

Alle onderdelen worden stuk voor stuk zorgvuldig opgehangen in de spuitcabine

Als grondlaag worden alle onderdelen eerst in de spuitprimer gezet. Vaak is dit een grijze primer of een grijze primer waar al enige druppels gele lak doorheen worden gemengd.

Neem na het aanbrengen van de primer ruim de tijd om alle gespoten onderdelen eerst voldoende te laten uitharden alvorens met het aflakken met de definitieve Caterpillar laklaag te beginnen.

Vervolgens volgt het zelfde ritueel: schoonmaken, ontvetten, voorverwarmen, ophangen, aflakken en laten uitharden.

De eindmontage van de gespoten onderdelen

Neem na het aflakken ruim de tijd om alle gespoten onderdelen eerst voldoende te laten uitharden alvorens met de eindmontage te beginnen.Niet de volgende dag starten dus. Maar wacht rustig een weekje, hoe moeilijk het ook is!

En dan wordt stap voor stap het model in elkaar gezet. Alle onderdelen worden met lijm aan elkaar verbonden.

Klaar!

Daarmee is het model "Ready for work" en kan het toegevoegd worden aan de verzameling in de vitrinekast.

Meer Making-of