Open menu
NL EN

Caterpillar DD9G "QUAD" Dozer

Caterpillar DD9G "QUAD" Dozer
Mini specs
Fabrikant:
EMD
Nummer:
EMDN109
Schaal:
1:50
Jaar:
2000
Status:
Gesloten Editie

Het model van de Caterpillar DD9G Dozer in 1:50 is als #EMDN109 door EMD uitgebracht.

Dit grotendeels uit resin en wit-metalen onderdelen geproduceerde schaalmodel van de Caterpillar DD9G "QUAD" Dozer is uitgebracht door EMD onder artikelnummer EMDN109. Als u wilt weten of dit model nog leverbaar is neem dan contact op met Brandon Lewis van Buffalo Road Imports in Amerika.

Ik ben al jaren in het bezit van de kit van de Caterpillar DD9G “QUAD” Ddozer van EMD, maar aan het zelf bouwen kom ik voorlopig zeker nog niet toe en dus toen ik het gebouwde model via het internet voor een nette prijs kon bemachtigen was de keuze gauw gemaakt. Ondanks de uitstekende verpakking moest het schaalmodel na een reis vanuit het verre Alaska toch eerst naar een bevriende custom bouwer voor een noodzakelijke “Pit Stop” waarin het model in een recordtijd gelukkig weer in zijn oude glorie hersteld kon worden.

Eerste indruk: Must have van de D9 machine waarmee ik weer een unieke variant en aanvulling aan mijn Caterpillar D9 Dozer verzameling heb kunnen toevoegen. De Caterpillar DD9G "QUAD" Dozer is een ontzettend mooi en super gedetailleerd model, maar zeer fragiel en kwetsbaar. De foto's voor zich spreken...

Caterpillar DD9G "QUAD" Dozer

De Caterpillar D9G Rupsdozer, die voor het eerst werd geïntroduceerd in 1961, is waarschijnlijk de meest bekende bulldozer in de wereld. Er waren echter in die tijd ook een aantal speciale conversie modellen zoals bijvoorbeeld de Caterpillar D9G SXS, die was samengesteld uit twee Caterpillar D9G rupsdozers die samengevoegd naast elkaar vooraan verbonden werden met een enorm 24 voet dozerblad. De andere speciale uitvoering was de Caterpillar DD9G, ook wel bekend als de "QUAD", die opnieuw als een dubbele Rupsdozer D9G configuratie was samengesteld, maar nu achter elkaar gekoppeld.

De eerste QUAD-Trac D9G werd oorspronkelijk ontworpen door Buster Peterson van de firma Peterson Tractor Company in San Leandro, Californië, in het najaar van 1963. Het oorspronkelijke concept werd gekocht door Caterpillar en op de markt gebracht als Caterpillar DD9G in 1968. De DD9G had twee Caterpillar D353 6-cilinder dieselmotoren goed voor 770Hp en werden in de eerste plaats bedoeld om Scrapers aan te duwen zodat deze sneller dan ooit geladen werden. De Caterpillar DD9 was het meest krachtige Caterpillar Rupsdozer model tot de invoering van de Caterpillar D10 in 1978 en werd bediend door slechts één enkele operator zittend in de voorste Rupsdozer die was uitgerust met alle benodigde bedieningsfuncties voor beide eenheden.

De Caterpillar DD9 was het meest krachtige Caterpillar Rupsdozer model tot de invoering van de Caterpillar D10 in 1978 en werd bediend door slechts één enkele operator zittend in de voorste Rupsdozer die was uitgerust met alle benodigde bedieningsfuncties voor beide eenheden.

De DD9G voorste machine, bestuurd door de machinist, kreeg als prefix 90J; de achterste machine 91J voor het serienummer mee. De 6DD9G werd in 1974 opgevolgd door de Caterpillar DD9H.

De foto's zijn gemaakt door David Maginnis

Binnen deze serie