Open menu
NL EN

Caterpillar D9N Rupsdozer

Caterpillar D9N Rupsdozer
Mini specs
Fabrikant:
NZG
Nummer:
298
Schaal:
1:50
Jaar:
1987
Status:
Gesloten Editie

Het model van de Caterpillar D9N Rupsdozer in 1:50 is in 1987 als #298 door NZG uitgebracht.

Het schaalmodel van de Caterpillar D9N rupsdozer is tussen 1987 en 1991 in de oude kleur en met Pacman logo’s en van 1992 tot 1997 in de nieuwe kleuren met het Pyramid logo, maar verder volledig identiek, uitgebracht door NZG onder artikelnummer 298. Daarnaast zijn er nog een versies met de “RODE” streep onder het Pyramid logo en een in militair groen gespoten variant die door NZG geproduceerd werden.

De Caterpillar D9N rupsdozer is een strak en massieve weergave van zijn grootte broer in 1:1. Het model is voorzien van oranje rubberen rupsen en kunststof behuizing van de grof uitgevoerde hefcilinders. Het dozerblad is keurig hefbaar en enigszins kantelbaar.

Het model is verder voorzien van een zware niet verstelbare eentandige ripper die verder wel volledig functioneel is uitgevoerd. Een keurig interieur in de van blauw getint glas voorziene cabine en nette en correct geplaatste belettering en type aanduidingen maken dit model van de Caterpillar D9N rupsdozer af.

De Caterpillar D9N rupsdozer werd geïntroduceerd in 1986 als opvolger van de Caterpillar D8L en werd alleen in Amerika gefabriceerd. De machines kregen als prefix 1JD voor het serienummer mee. In 1993 volgende een modificatie voorzien van een 6XJ prefix. De productie stopte in 1995 toen de machine werd opgevolgd door de Caterpillar D9R.

De Caterpillar D9N rupsdozer verving eigenlijk de Caterpillar D8L en niet de Caterpillar D9L. Dat klinkt verwarrend en dat wordt veroorzaakt doordat Caterpillar besloot naar boven toe zijn machines op te waarderen en te her nummeren.

Voor alle duidelijkheid dan ook dit schema wat grafisch aangeeft welke “truc” Caterpillar toepaste binnen zijn Rupsdozer programma om de “nieuwe” Caterpillar D11 serie te introduceren.

De Caterpillar D9N rupsdozer heeft een Caterpillar 3408 turbocharge motor die 280 kW produceert. De machine is standaard voorzien van een high sprocket. Spoorbreedte is 226cm. Drie versnellingen vooruit en achterwaarts. De machines kregen als prefix 1JD voor het serienummer mee. In 1993 volgende een modificatie voorzien van een 6XJ prefix. Deze machine was aanvullend voorzien van een computer monitorings systeem en een dual-tilt bulldozer blad.

Caterpillar D9N Rupsdozer

De Caterpillar D9N rupsdozer met zijn 280 kW verving vanaf 1987 eigenlijk de Caterpillar D8L en niet de Caterpillar D9L. Dat klinkt verwarrend en dat wordt veroorzaakt doordat Caterpillar besloot naar boven toe zijn machines op te waarderen en te her nummeren.

Binnen deze serie